Mint a legtöbb weboldal, a www.gh-portal.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

Az enteriőr színek pszichológiai hatása

A való életben a színek nem is léteznek. Csak a szemünkben és az agyunkban keletkeznek az elektromágneses rezonancia hatására. Ennek ellenére nagyon fontos szerepet játszik a mindennapjainkban, és a legtöbben már el se tudnánk képzelni az életünket színek nélkül. A színek hangulatot és érzéseket keltenek. Ebből kifolyólag a tervezőknek és a lakástulajdonosoknak bölcsen kell használniuk annak érdekében, hogy megfelelő légkört teremtsenek az enteriőrökben és otthonokban. 

A következőkben a színek emberekre gyakorolt pszichológiai hatásról olvashat, és tippeket adunk a használatukhoz is.

Miként hatnak a színek egy otthonban?

Tudományos értelemben a színek olyan a látással érzékelhető fiziológiai érzetek, amelyet a látható fény kelt. A szín jellegét a fény hullámhossza határozza meg.
Különböző színek különböző hatást keltenek az otthonodban és érzések széles skáláját lehet velük kiváltani, mint például izgalom, szenvedély és nyugalom.
A színek hatásának pontos ismeretével olyan légkört teremthet otthonában, amilyet csak szeretne!
Fontos leszögezni, hogy minden emberre hatnak a színek és minden emberre máshogy hatnak a színek. Ez függhet az illető nemétől, korától, korábbi élményeitől, élettapasztalataitól és korától többek közt. A következő színek azonban gyakran jelen vannak az otthonokban és ki is fejtik a hatásukat:

A fehér szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A fehér szín tisztaságot, ártatlanságot, nyugalmat és frissességet sugároz. Előszeretettel alkalmazzák fiatalok által használt terekben. Ráadásul nagyszerű tértágító hatása is van, így kisebb terekbe is tökéletes választás lehet. A fehér összhatású enteriőrök élőbbek, frissebbek és élénkebbek.

A sárga szín pszichológiai hatása az enteriőrben

színelmélet és pszichológia szerint a belsőépítészetben a sárga a melegség, szimpátia, bölcsesség, a jólét és a gyávaság színe.
A sárga szín alkalmazása az enteriőrben barátságossá, vidámmá és tágassá teszi azt. A túl nagy felületeken történő alkalmazását azonban érdemes elkerülni, mert túlzott hatás is elérhető vele.

A fekete szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A fekete színről a legtöbben a gonoszságra, a gyászra és a halálra asszociálnak. Emellett azonban a feketét a bölcsesség színének is tartják. Mindig kis mennyiségben ajánlott használni, kis felületeken, különben nyomasztó lehet az összhatás.
Helyes alkalmazásával időtlen eleganciát kölcsönözhet az enteriőrnek.

A lila szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A lila nagyszerű párja sok másik színnek. Párosítható más díszítőszínekkel, mint a smaragdzöld, vagy a fényes kiegészítőszínekkel, mint a bézs, sárga és a babarózsaszín.
A lila drámai és fennkölt megjelenést ad a belsőtereknek. A lila szín előkelő.

A zöld szín pszichológiai hatása az enteriőrben

Köztudott, hogy a zöld a természet színe. Szimbolizálja a szerencsét, a reményt és a bőséget. A barátságos zöld szín könnyedén variálható más színekkel is és kiváló kiegészítése a tiszta fehér falaknak. Nyugtató hatása miatt előszeretettel alkalmazzák hálószobákba, nappalikba és irodákba is.

A kék szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A kék az enteriőrtervezés és a belsőépítészet egyik legfontosabb színe, amely nagy hatást gyakorol az emberi pszichére. A kék szín alkalmazására a hálószoba legalkalmasabb hely. A megfelelő kék szín nyugalmat és békét teremt, elcsendesíti az elmét.
A fürdőszobákban pedig igazi SPA hatást és megnyugtató légkört lehet kelteni kék burkolatokkal.
A hűvös és nyugodt kék szín alkalmas a formalitás kifejezésére is. Ehhez párosítsa fehérrel, vagy más világos színnel. A túl nagy kék felületeket nyomasztóak lehetnek hosszú távon.

A piros szín pszichológiai hatása az enteriőrben

piros a tűz, a szenvedély, a veszély és az erő színe. Ez az egyszerű, mégis feltűnő szín serkenti és izgalomba hozza az emberi agyat. A hívogató piros burkolatok alkalmazása az enteriőrben képes egyszerre melegséget sugározni, miközben energikussá is tesz.

A narancs szín pszichológiai hatása az enteriőrben

A narancssárga azoknak való, akik szeretik a pirosat, de tartanak az erős karakterétől. Ideális választás gyerekszobába, étkezőbe, irodába és akár nappaliba is! Bátorságot, energiát, közvetlenséget és vendégszeretetet sugároz.

Színválasztás pszichológiai hatás alapján

Egyértelműnek tűnik, hogy az emberek azok közt a színek közt érzik jól magukat, amik a személyiségüket tükrözik. Lehet például, hogy egy félénk ember nem érzi jól magát egy piros szobában, viszont egy világoskék szobában tökéletes komfortérzete van.
Az enteriőrtervezők többsége úgy gondolja, hogy ezeket a kedvenc, személyiségünket tükröző színeket érdemes a hálószobánkba választani. Az olyan közösségi terekbe, ahol a család apraja-nagyja összegyűlik azonban érdemes semlegesebb színeket választani, amiben a legtöbb ember jól érzi magát.
Mindenki számára nem létezik tökéletes megoldás, de a megfelelő szín megválasztása akár céljaink elérésében is segíthet.

Az eredeti cikket megtekintheti ITT!

 

MEGÉRKEZTÉL!

2015. november 04.

HÁZASODNÁNK!

2015. október 30.

HÁZ(I) FELADAT?

2015. november 10.

Portálunk INGYENES!

2016. január 25.

Tíz dolog, amit ingatlanvásárlás előtt kérdezz meg az eladótól

2021. január 25.

EZT SÜTÖTTÜK KI AZ ÜNNEPEKRE!

2015. december 03.

HOZZÁNK JÖSSZ?

2015. november 06.

Milyen a jó ingatlanhirdetés? 10+1 tipp

2020. augusztus 03.

MONDJON IGENT!

2015. november 24.

ELADÓ LAKÁS VAN?

2015. november 17.

GH-PORTAL - Ingatlanban otthon

2016. április 10.

INGATLANBAN OTTHON VAGYUNK!

2016. július 27.

HIRDESSEN NÁLUNK INGYEN!

2016. március 31.

ÚJ TÁVLATOKAT NYITUNK!

2016. július 25.

MÁR A DOBOZOLÁSON JÁR AZ ESZE?

2015. november 12.

Mire figyeljünk ingatlan-vásárláskor?

2020. augusztus 03.

INGYENES!

2016. április 18.

Igen, jól látjátok!

2015. november 02.

INGATLANT KERESEL? ITT MEGTALÁLHATOD AZ ÚJ OTTHONOD!

2016. május 09.

PORTÁLUNK INGYENES! Kattints a HIRDETÉS FELADÁS gombra!

2016. január 29.

PORTÁLUNK INGYENES! REGISZTRÁLJ MOST!

2015. december 01.

Mi az épületenergetikai tanúsítvány?

2012. december 14.

Itt találhatod meg álmaid otthonát!

2016. március 16.

AZ ELSŐ INGATLANTÖRZSKÖNYVES FALU!

2018. január 05.

Így lesz tágas és világos a garzon

2020. szeptember 02.

Hirdessen a JÖVŐ INGATLANPORTáLJáN INGYEN!

2014. január 07.

Mi az egyszerűsített műszaki állapotfelmérés?

2012. december 14.

Decemberben MINDEN INGYEN!

2015. december 08.

PORTÁLUNK INGYENES! Kattints a HIRDETÉS FELADÁS gombra! Regisztrálj MOST!

2016. február 08.

Hirdess és keress nálunk!

2016. március 16.

elérhetőségeink

Go-Home kft.

adószám: 14375370-2-02

info@go-home.co.hu go-home_kft Go-Home a Facebookon

hirdessen nálunk

ingyen!

Regisztráljon, és adja fel hirdetését rejtett költségek nélkül, teljesen díjmentesen!

hirdetés feladás

Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2023 © Go-Home Kft.