Mint a legtöbb weboldal, a www.gh-portal.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

Tíz dolog, amit ingatlanvásárlás előtt kérdezz meg az eladótól

Mi oka az eladásnak?

Számos oka van annak, hogy az emberek elköltöznek és eladnak egy ingatlant. Lehet az munkahelyváltás, a kisebb vagy nagyobb házba való költözés vágya, esetleg egy fontos életesemény, mint házasságkötés, gyermek születése, házastárs halála, nyugdíjba vonulás. Bár nem mindig kapunk valódi választ arra a kérdésre, hogy az eladó miért költözik, a kérdés feltétele segíthet meghatározni, mennyi lehetőség van az ár csökkentésére. Például költözés okától függően az eladó hajlandó lehet elfogadni egy alacsonyabb ajánlatot, ha ez azt jelenti, hogy gyorsabban tud tovább lépni. 

Mióta van az ingatlan a piacon?

Az egyik elsődleges oka annak, hogy egy ingatlan hosszú ideig a piacon marad, az az, hogy a túlságosan magas áron kezdték értékesíteni. Ez a téves árazás gyakran egy rossz stratégia függvénye. Minél hosszabb ideig marad egy ingatlan a piacon, annál nehezebb lesz eladni, mivel  „elavulttá” válik, és a vásárlók úgy vélik, hogy valami természetéből adódóan nincs rendben az ingatlannal, hiszen „egyébként már gazdára talált volna, igaz?”. Ha az ingatlan már hosszú ideje a piacon van, akkor az eladó jellemzően jobb esélyekkel hajlandó tárgyalni az árról.

Mennyi volt a korábbi eladási ár?

Néha jó tudni, mennyit fizetett a vételkor az aktuális eladó. Ha látjuk, hogy a piacon az árak emelkedtek vagy csökkentek, mióta az eladó megvásárolta a házat, könnyebb lehet meghatároznunk, mennyire nyitott a tárgyalásokra. Ha az eladó áron alul vásárolta meg az ingatlant, akkor inkább hajlandó lesz az árat csökkenteni, mivel továbbra is ésszerű nyereséget szerez, jól száll ki a dologból. Ha azonban az eladó a kért áron vagy annál magasabb értéken vásárolta meg a házat, valószínűleg nem hajlandó sokat engedni – ha egyáltalán enged – az árból.

Mit tartalmaz az eladási ár?

Bármi, amely állandó része az ingatlannak (például csaptelepek, beépített szekrények és redőnyök, lámpatestek) általában beletartoznak az eladási árba. Időnként a jogi meghatározások döntik el, hogy mit tartalmaz még a vételár, és mit nem. Ha kétségeink vannak, a csalódás elkerülése érdekében kérdezzük meg, mi szerepel az eladási árban, és kérjünk erről valamilyen írásos dokumentációt is. Nagyon figyeljünk olyan tárgyakra, mint háztartási készülékek, beépített felszerelések vagy bármi más, ami miatt idegesek lennénk, ha nélkülük kapnánk meg az ingatlant.

Fontos: sokan a világítótestet a ház részének tekintik, és ha az eladó mégis elvinné a tárgyat – mert például egy drága és értékes csillárról van szó –, akkor legalább egy alapvető szerelvényt kell(ene) helyette hagynia.

Vannak-e területi hátrányok, problémás szomszédok stb?

Egy lakást minden szempontból meghatároz a környéke, így vásárlás előtt érdemes felmérni a terepet, érdeklődni attól, aki minden valószínűség szerint ismeri a hely árnyoldalát is. A környéket bármilyen kellemetlenség befolyásolhatja, ideértve az erős autóforgalmat az utcán, a forgalmi dugókat, a zajt (forgalom, szomszédok, ugató kutyák, a közelben lévő vállalkozások), bűnözést, zavaró szagokat (beleértve a cigarettafüstöt), hulladékot, rossz karbantartást, erős fényeket és a többi. Noha valószínűleg nem kapunk különösebben részletes választ, jó ötlet, ha legalább megpróbáljuk megismerni a problémákat, mielőtt megvásároljuk az ingatlant. Amellett, hogy az eladót megkérdezhetjük az esetleges kellemetlenségekről, érdemes lehet a környék bűnügyi statisztikáit felmérni, beszélgetni egy-egy szomszéddal, ha úgy jön ki a lépés, sok helyen pedig a közös képviselő is tud hasznos információkkal szolgálni.

Mi tetszett a legjobban az eladónak az ingatlanban és a környékben?

Ezt a kérdést feltehetjük az eladónak még akkor is, ha nagyon személyesnek tűnik. De a válasz megkönnyítheti, hogy sokat megtudjunk az ingatlanról, a környékről és a közösségről. Lehet, hogy megtudunk valami pozitívat, amelyet egyébként nem is ismertünk volna meg – hallhatunk a szoros közösségről, a délutáni napsütésről a nappali ablakain át, az alacsony fűtési költségekről vagy a vadvirágokról, amelyek nyáron a ház mögötti dombon nőnek.

Vannak-e veszélyes anyagok beépítve valahová, kell-e tartani bármilyen természeti veszélytől?

A közzétételi nyilatkozatok célja, hogy tájékoztassák a vásárlókat az ingatlan állapotáról, és ha úgy hozza a sors, megóvják az eladót a jövőbeni jogi lépésekkel szemben, ha a vevők esetlegesen problémákat találnak. Az eladóknak nyilvánosságra kell hozniuk az olyan tényezőket, mint a meglévő zálogjogok, ólom-alapú festékek, természeti veszélyek (pl. ártéren van az ingatlan), termitproblémák, ingatlan-viták története, valamint a nagyobb rendszerek és/vagy készülékek hibái. Valójában nyolc információt kell közzétenni az eladónak; érdemes mindegyikről megkérdezni.

Mivel lehetnek olyan problémák az ingatlanban, amelyeket az eladó ismer, de a törvény nem kötelezi a nyilvánosságra hozatalra, hasznos lehet az alábbi Jolly Joker kérdést feltenni: van-e esetleges visszatérő gond a házban? Lehet, hogy idő előtt megismerhetjük a problémákat, és felmérhetjük, megbecsülhetjük a javítási költségeket, de ezzel együtt is érdemes átfogó ellenőrzést tartani az ingatlan megvásárlása előtt, mivel előfordulhat, hogy olyan problémák merülnek fel, amelyeket az eladó nem tud vagy nem akar megosztani.

Voltak-e korábbi problémák?

Az eladónak általában tájékoztatni kell a vevőt az ingatlan jelenlegi problémáiról, ám nem kell elmondani a korábban kijavított problémákat. Viszont a vevőnek érdekében áll tudni, mi az, ami már elromlott, mert egy korábbi hiba későbbi gondokhoz is vezethet. Lehet, hogy például egy szivárgó tetőt megjavítottak – de mi történt a tetőtérbe jutott vízzel? Az is hasznos, ha megtudjuk, ki végezte a munkát, ha a jövőben hasonló probléma merülne fel.

Milyen korúak az épület részei?

Kérdezzük meg a ház kulcsfontosságú részeinek életkorát és állapotát, így felkészülhetünk a javítási, felújítási ráfordításra, amelyekkel esetleg szembe kell néznünk. Fontos, hogy kérdezzünk a fűtési és hűtési rendszerekről, készülékekről, vízmelegítőről, vízvezeték és elektromos rendszerekről is!

Voltak-e nagyobb javítások és felújítások?

A rossz felújítás, a régi vízvezeték és a közepes minőségű építkezés pénzügyi és érzelmi szempontból egyaránt költségeket okozhat. Fontos megkérdezni, hogy történt-e jelentős javítás és felújítás a házban, és ki csinálta ezeket? Ellenőrizzük, hogy az eladó rendelkezik-e az építési, korszerűsítési dokumentációval. Az ilyenek magukban foglalják a szerkezeti kiegészítéseket, az új tető felszerelését, az elektromos aljzatok helyét/áthelyezését, a vízvezetékek és szerelvények helyét/áthelyezését, valamint a fűtési rendszer telepítését/cseréjét. Ha az eladónak nincs építési dokumentációja (talán a munkát egy korábbi tulajdonos végezte) és valamiért fontosnak tartjuk megismerni az adatokat, akkor ellenőrizzük a helyi építési osztályon a papírokat.

Összegzés

A hirdetések sok részletet tartalmaznak egy ingatlanról, de az eladóval folytatott beszélgetés segíthet megtudni még több nagyon fontos részletet. Ha nehezen lehet kapcsolatba lépni az eladóval, próbáljuk meg megtudni ezekre a kérdésekre a válaszokat az ingatlanügynökön keresztül – ne spóroljunk ezzel a beszélgetéssel időt, mert sok későbbi gondtól óvhatnak meg bennünket a válaszok!

 

Az eredeti cikket megtekintheti ITT!

Igen, jól látjátok!

2015. november 02.

MEGÉRKEZTÉL!

2015. november 04.

HÁZ(I) FELADAT?

2015. november 10.

PORTÁLUNK INGYENES! Kattints a HIRDETÉS FELADÁS gombra! Regisztrálj MOST!

2016. február 08.

PORTÁLUNK INGYENES! Kattints a HIRDETÉS FELADÁS gombra!

2016. január 29.

Itt találhatod meg álmaid otthonát!

2016. március 16.

Portálunk INGYENES!

2016. január 25.

EZT SÜTÖTTÜK KI AZ ÜNNEPEKRE!

2015. december 03.

HOZZÁNK JÖSSZ?

2015. november 06.

Mire figyeljünk ingatlan-vásárláskor?

2020. augusztus 03.

Így lesz tágas és világos a garzon

2020. szeptember 02.

PORTÁLUNK INGYENES! REGISZTRÁLJ MOST!

2015. december 01.

HIRDESSEN NÁLUNK INGYEN!

2016. március 31.

INGYENES!

2016. április 18.

MONDJON IGENT!

2015. november 24.

AZ ELSŐ INGATLANTÖRZSKÖNYVES FALU!

2018. január 05.

Mi az egyszerűsített műszaki állapotfelmérés?

2012. december 14.

GH-PORTAL - Ingatlanban otthon

2016. április 10.

Hirdess és keress nálunk!

2016. március 16.

HÁZASODNÁNK!

2015. október 30.

Mi az épületenergetikai tanúsítvány?

2012. december 14.

Hirdessen a JÖVŐ INGATLANPORTáLJáN INGYEN!

2014. január 07.

Milyen a jó ingatlanhirdetés? 10+1 tipp

2020. augusztus 03.

ELADÓ LAKÁS VAN?

2015. november 17.

MÁR A DOBOZOLÁSON JÁR AZ ESZE?

2015. november 12.

INGATLANBAN OTTHON VAGYUNK!

2016. július 27.

INGATLANT KERESEL? ITT MEGTALÁLHATOD AZ ÚJ OTTHONOD!

2016. május 09.

ÚJ TÁVLATOKAT NYITUNK!

2016. július 25.

Az enteriőr színek pszichológiai hatása

2020. augusztus 06.

Decemberben MINDEN INGYEN!

2015. december 08.

elérhetőségeink

Go-Home kft.

adószám: 14375370-2-02

info@go-home.co.hu go-home_kft Go-Home a Facebookon

hirdessen nálunk

ingyen!

Regisztráljon, és adja fel hirdetését rejtett költségek nélkül, teljesen díjmentesen!

hirdetés feladás

Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.